неділю, 2 жовтня 2011 р.

А ви з народом?!


Саме так неодноразово звертався голова Миронівського районного Комітету по захисту соціальних прав громадян, депутат районної ради О.Даниленко безпосередньо до голови райдержадміністрації Усик В.С. та голови райради Бондаренка М.Г., вимагаючи скликання позачергової сесії.

      19 вересня, вперше з часів Майдану, близько півтори тисячі жителів Миронівщини, пенсіонерів, чорнобильців, інваліді та дітей війни, зібралося на площі біля районного будинку культури на акцію протесту проти ліквідації пільг 16 категоріям українських громадян та проти прийняття скандального законопроекту № 9127 «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Нагадаємо, що цей законопроект жодним чином не відповідає своїй назві та насправді передбачає скасування більшості пільг для 16-ти категорій громадян (чорнобильців, ветеранів, інвалідів, дітей війни, учасників бойових дій, шахтарів, вчителів, медиків та багатьох інших). У першому читання депутати ВР його ухвалили. Суть законопроекту викладено у його перехідних положеннях, якими встановлення та розподілення пільг передається на розсуд Кабміну. У разі введення законопроекту у дію, розмір пільг визначатиме саме Кабмін, а не Верховна Рада, а суми виплат залежатимуть від наявності коштів у держбюджеті. Ці норми є прямим порушенням окремих приписів Конституції України та Закону «Про державні соціальні гарантії та державні соціальні стандарти». Згідно з ними, гарантії прав і свобод громадянина, а також основи соціального захисту визначаються виключно законами, а не постановами Кабінету міністрів. Окрім того, призупинити дію соціальних законів неможливо на підставі законів, які безпосередньо не стосуються внесення змін до них.
      Нинішній стан речей у черговий раз доводить неспроможність теперішньої влади не те, що покращити соціальну ситуацію в країні, як було обіцяно напередодні виборів, а хоча б зберегти існуючий розмір соціальних виплат.
      Натомість у разі неприйняття законопроекту «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» немає жодних гарантій, що вже незабаром ті ж самі ідеї не запропонують на розгляд Верховній Раді під іншою назвою.
      Ці та інші теми порушували у свої виступах учасники акції протесту. Відповідаючи на численні запитання громадян, голова райдержадміністрації, голова райради та керівник відділення Пенсійного фонду весь час намагалися перевести розмову в площину судочинства. Та їх виступи громада зупиняла, такі відповіді людей вже не влаштовують.
      Депутати Миронівської районної ради О.Даниленко, М.Сосюра, М.Клименко, І.Бонар настирливо вимагали проведення позачергової сесії, щоб виробити та направити відповідні звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів  та Генеральної прокуратури. Але ця вимога очільниками району почутою не була і проведення позачергової сесії не відбулося. Тому відповідь на запитання, винесене в назву статті, - А ви з народом? – цілком зрозуміла.
      В резолюції, прийнятій на мітингу, зокрема наголошується: «В разі ігнорування вимог громади Миронівського району Київської області – закликаємо підтримати пропозицію про проведення акції протесту під Верховною Радою та Кабінетом Міністрів України, запросивши делегації з інших районів».
      Почалося протистояння. А людям хотілося б почути: «Районна рада – з вами! Документ, який ви сьогодні подаєте і який є результатом вашого мітингу-протесту, буде обов’язково розглянуто на сесії. Ми обов’язково звернемося від вашого імені до влади в центрі. Ми будемо стояти з вами до кінця…»

      20 вересня під стінами Верховної Ради пройшов мітинг проти ліквідації пільг 16 категоріям громадян, у якому взяли участь близько десяти тисяч пікетувальників, у тому числі воїни-інтернаціоналісти, що воювали в Афганістані, і учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.
      Через кілька годин мітингувальники знесли огорожу й підійшли впритул до будівлі парламенту, кілька з них потрапили в середину. Пізніше штурм припинився. Перед будівлею ВР виставлено щільні ряди міліції в обладунках.
      В результаті було прийнято рішення відтермінувати прийняття закону в цілому до узгодження його тексту з громадськими організаціями, які захищають права воїнів-афганців, чорнобильців та інших категорій громадян.

http://24tv.ua/news/newsVideo.do?chornobiltsi_vimagayut_spravedlivih_doplat_do_pensiy&objectId=137472

Немає коментарів:

Дописати коментар