неділю, 2 жовтня 2011 р.

ВОДЯТЬЗА НІС

Хочу, щоб у вашій газеті була опублікована моя розповідь про ДП СГП «Маслівське».
      Дивна історія відбувається з нашим господарством. У всіх селах,  що межують з маслі вкою, землі сільськогосподарського призначення вже давно розпайовані й приватизовані. А ми знаходимося ніби в Бермудському трикутнику. Перепробували вже все.
      Були важкі часи для всіх людей України. Це часи війни та повоєнні роки. Вони вимагали багато сили, здоров’я, енергії та віри. Працювати було тяжко, за працю нічого не платили, накладали податки на все, що було в селянина. Люди терпіли все, бо знали,  що після розрухи потрібно відбудувати Державу. І підняли її, відбудували.
      В 60-70 роках поступово збагачувалися колгоспи, села відроджувалися, жити стало краще. Одержували зарплату, тримали своє підсобне господарство, з’явилася «лишня копійка”, гроші клали на ощадні книжки. Наш колгосп ім. ХХІІ з’їзду КПРС мав колосальні доходи, на той час був мільйонером. З’явилися два Герої Соціалістичної праці: голова колгоспу Батура Василь Іванович та головний агроном, заслужений агроном України Борисенко Петро Васильович. Все це заслуга наших колгоспників. Тоді у людей було майже все. Люди жили добре і великої різниці між чиновниками та селянами не було. Працювали всі без винятку. Були безкоштовними освіта, лікування, відпочинок, давали квартири для робітників.
      В нашому селі функціонував Маслівський сільськогосподарський технікум. У 1972 році рішенням Ради міністрів УРСР  колгосп було приєднано до технікуму і створено одне підприємство -  Маслівський радгосп-технікум. При цій структурі господарювання жилося людям також добре. В 2000 році все пішло на спад. Керівництво підприємства, щоб не допустити розпаювання та приватизації землі, даний радгосп-технікум перейменовує в Маслівський державний аграрний технікум. І це все без згоди основних працівників (ветеранів праці).
      Посилаючись на Указ Президента України від 03.12.1999р. за № 152/99 «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектору економіки» в нашому селі була створена ініціативна група, яка зібрала 463 підписи осіб, що виявили бажання провести приватизацію господарства. Ми звернулися до Міністерства аграрної політики України, де нам було рекомендовано відділитися від аграрного технікуму і створити окреме господарство. 23 січня 2007 року було проведено загальні збори, де більшістю голосів було прийняте рішення про відділення від технікуму. 10.08.2007 згідно наказу Міністерства аграрної політики України було створене державне підприємство ДП СГП «Маслівське» з подальшим правом на приватизацію та розпаювання землі, як це зроблено по всій Україні. Та не так просто це зробити, як нам думалось. Нас водять за ніс, відтерміновують приватизацію з року в рік. Було заплановано це зробити в 2008 році, а потім в 2009 р. А в 2010 році вже був вийшов наказ від 06.12.2010р. Фонду державного майна України щодо приватизації ДП СГП «Маслівське». Та з боку Міністерства аграрної політики вийшов наказ на заборону приватизації. На наше звернення до Міністерства АП України чиновники лише роблять відписки і переносять процес на інші терміни. Нас, громадян села Маслівки, ніхто не розуміє, простий народ нашим чиновникам  зовсім не потрібний. Для них гроші, бізнес – це основне. А потім заберуть наші землі, на яких ми пропрацювали все своє трудове життя, і права на розпаювання земля нам немає.
      Голова ініціативної групи Кашлюк Микола Дмитрович 

Немає коментарів:

Дописати коментар