вівторок, 3 квітня 2012 р.

позиція


«Кістка від влади»

      Передчуття неминучої поразки Партії регіонів на жовтневих виборах до парламенту спонукало Януковича згадати старий і перевірений прийом – рясні обіцянки-цяцянки. Президент пообіцяв усе, що міг пригадати, аби тільки порятувати чинний режим від краху. Тут і виплати вкладникам Ощадбанку, і численні соціальні виплати, які упродовж двох років в українців наполегливо відбирали, і скорочення черг на отримання житла і багато багато іншого… Перелік порожніх обіцянок від переляканої влади можна продовжити. Та виникає логічне запитання: звідки ж гроші на ці проекти, якщо не пропонується жодних реальних механізмів реформування економіки? Невже це кошти, що поступили до бюджету в результаті провадження злочинної Пенсійної реформи, яка відібрала в українців частину пенсій і примусила їх працювати ще більше? Чи може це ті кошти, що їх відібрали у чорнобильців, як і пільги у дітей війни та інших незахищених верств суспільства?
      Очевидно, що влада пропонує низку кроків, не підкріплених жодною конкретикою. Всі «ініціативи» виглядають, як «передвиборна кістка», кинута народові. Наслідки від цих подачок можуть бути непередбачуваними: або ріст інфляції, або поглиблення боргової ями, в яку заганяють наших дітей. А верховна влада, щоб відбілити себе, всі невдачі (у тому числі й недофінансування запланованих виплат) перекине на місцеву владу, яка й буде за все відповідати.
      Цікаво, скільки ще люди терпітимуть передвиборчий популізм, і скільки ще будуть купуватися на дешеві подачки?

     О.Даниленко,
      депутат Миронівської районної ради,
      голова районної організації ВО «Свобода»




      ПРО СОЦІАЛЬНІ ІНІЦІАТИВИ
 
      Знаєте, який найдешевший спосіб виграти вибори? Довести людей до краю бідності, а потім дати по 100 гривень. На соціальні ініціативи президента необхідно десь «відшукати» 25 млрд. гривень. Це в той час коли ми маємо дефіцит бюджету у розмірі 20 мільярдів гривень, дефіцит пенсійного фонду – 9 млрд. гривень та цьогорічні виплати по зовнішніх боргах, які мають скласти близько 60 млрд. грн.
      Оголошуючи про соціальні ініціативи, Янукович забув назвати джерела фінансування тих «ініціатив». У сучасних економічних умовах, коли економіка фактично дихає на ладан, дістати такі гроші можна лише двома способами: вчергове десь позичити, або надрукувати. Але нам не підходить жоден з цих варіантів, тому, що борги потрібно віддавати, а друкування грошової маси спровокує чергову хвилю інфляції.
      Але погляньмо на ще декілька важливих моментів, які чомусь замовчуються. Чому соціальні ініціативи в нашій державі завжди народжуються перед виборами? Що заважало президентові втілювати ініціативи на другий день після приходу на посаду? Крім того, давайте подивимося: кого буде стосуватися чергова хвиля «покращення»? Це, наприклад, новостворені соціальні працівники. Тобто це 15 тисяч осіб, які працюватимуть із малозахищеними верствами населення, будуть приходити до них додому, допомагатимуть. Хіба в такий спосіб влада думає про знедолених? Ні! Це, фактично, прийом на роботу 15 тисяч агітаторів за кошти державного бюджету. Тобто Партія регіонів, не витрачаючи власних грошей, за кошти платників податків фінансує свою ж виборчу компанію. І так з кожним пунктом тих ініціатив.
      Давайте копнемо глибше. Ми раді, що люди отримають якісь додаткові гроші. Хай це мізерні доплати, але все ж таки. Але що буде далі? Люди понесуть ці гроші в супермаркети, які на даний момент належать партійцям-регіоналам, заплатять за газ, який для них продають підконтрольні олігархи, оплатать приватним фірмам завищені ціни за комунальні послуги. Тобто ці гроші все одно повернуться до рук олігархів-регіоналів і будуть потім успішно виведені в офшор. Натомість народу залишаться невиплачені кредити, дірки в бюджеті та інфляція. Ось це і є ціна усім тим ініціативам.
      Для того щоб покращувати життя, гроші потрібно вкладати в економіку, у виробництво, піднімати підприємництво, а не брати в борг і робити виборчі компанії, спекулюючи сподіваннями людей.

      О.Осуховський

Немає коментарів:

Дописати коментар