суботу, 30 червня 2018 р.

     25.06.2018р. при Мінрегіоні відбулася координаційна нарада з експертами ULEAD з Європою за участі Віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка. Предмет обговорення - актуальні питання процесу добровільного об'єднання територіальних громад по Київській області.
     Все було достатньо традиційно. Загальна інформація. В Київській області на прямих міжбюджетних відносинах діють 9 ОТГ, документи на ще ? ОТГ лежать у Горгана на столі. В стадії формування ще близько 10 і т.д.
     В той же час основна увага була прикута до створення Миронівської ОТГ. І тут губегратор, як мінімум декілька раз злукавив.
     Перше, він сказав, що два тижні тому зустрічався з сільськими головами, депутатами та активом Миронівщини (на скільки мені відомо депутатів було одиниці, і їх ніхто не запрошував). Тема зустрічі - створення громади. Він запевнив присутніх, що всі голови сільських рад Миронівщини підтримали оперативне створення громади у межах перспективного плану (в той же час з відео http://rozvytok.in.ua/3947-narada-po-pytannyu-vykonannya-za… видно, що він нарахував тільки 11, що ніби то зголосилися на те).
Друге. Повідомив про те, що позавчора, тобто в суботу він був у Миронівці, і теж зустрічався з сільськими головами району. Натомість ми знаємо, що він був присутній тільки на святкуванні 20-річчя МХП.
І третє. Він збирається відвідати Миронівку 03.07.2018р. з тими ж питаннями.
     Таким чином, коротенькі висновки.
     1 З однієї сторони Уряд наголошує на тому, що об'єднання громад має відбуватися швидше, щоб чергові місцеві вибори 2020р. відбувалися на новій адміністративно-територіальній основі. З іншої = дуже тисне політична складова, невпинно наближаються вибори Президента і ВР. Тому, як каже Горган: грунтовно будемо відпрацьовувати механізм входження в громаду".
     2. Нині маємо ситуцію коли половина країни живе за новими модерними правилами, решта за архаїчними. Принаймні, всі обізнані люди вже давно усвідомлюють - об'єднання неминуче. Питання коли? Якщо ми почнемо іти сьогодні, то до фінішу (тобто цілісного усвідомлення результату) ми приходимо завтра. Якщо ми починаємо іти завтра, то до фінішу завтра ми уже не дійдемо. Тому, чим довше ми чекаємо старту, тим більше ми відстаємо і втрачаємо. Потрібно орієнтуватися на успішні громади у яких уже є досить непогані результати.
     3. У нас об'єднання відбувається навколо адміністративного центру, тобто за всіма правилами, законами і методиками. Не так як Калитянська громада об'єдналася навколо свинокомплексу. "Потім свині здохли. Громада - здувається".
   

4. Тому, хто цікавиться темою, слідкуємо за подіями, зустрічаємо "поважного" гостя. Висловлюємо своє бачення, як має діяти цілісна система місцевого самоврядування базового рівня...

Немає коментарів:

Дописати коментар