понеділок, 26 грудня 2011 р.

ТРАДИЦІЇ


«ХОДИТЬ СВІТОМ ДОБРОТА МИКОЛАЯ…»
                    Через поле, через гай
                    Йде до діток Миколай,
                    У білесенькій торбинці
                    Він для всіх несе гостинці
      На Україні зимового Миколая відзначали особливо врочисто. Вважалося, що він захисник усіх бідних і знедолених. Та найбільше його пошановували діти, для яких він був почесним охоронцем. «Добрий» Миколай заходив вночі у кожну оселю, щоб залишити для слухняних дітей подарунки, а для непослушних – різку (хоч таких майже не було у родинах).
      У школах також влаштовували цікаві вистави, де головною дієвою особою вважався святий Миколай. Поруч з ним неодмінно сусідив меткий чортик, який намагався переконати дідуся в тому, що вручати дітям подарунки не варто, бо вони були непослушними. Преамбула таких вистав закінчувалася тим, що добрий Миколай завжди вибачав дітям і щедро обдаровував їх.
      Як повідомила К.Л.Залевська, методист РБК, на основі добрих традицій нашого народу 19 грудня у Миронівці, в будинку культури, було організовано свято «Ой хто, хто Миколая любить». Зібралась малеча із усього району: діти з багатодітних сімей, діти-інваліди, сироти, напівсироти…
      Розпочала урочистості голова Миронівської РДА В.С.Усик. А далі, як і годиться, з’явився головний персонаж свята – чудотворець Миколай. У його присутності на сцені відбувалося дійство. Діти декламували, співали, інсценізували… З їхніх уст лунали пісні «Величальна  Миколаю», «Святий Миколай», «Доброта Миколая» та інші твори. А підготували цей концерт учні Миронівської школи мистецтв та Миронівського центру дитячої та юнацької творчості. Під керівництвом О.А.Гончаренко, Л.О.Голубенко, О.А.Вахрушевої, О.А.Скопець, І.М.Харченко, З.В.Трачук учні продемонстрували справжні таланти України.
      Глядачі у піднесеному настрої від побаченого щедро аплодували молодим артистам. Усім запрошеним дітям святий Миколай подарував солодкі гостинці. 

Немає коментарів:

Дописати коментар