неділю, 24 грудня 2017 р.


В а ж л и в о
Черговий земельний скандал на Київщині. Землю, яку виділило керівництво Миронівської РДА кілька років тому,
стало яблуком розбрату між місцевими фермерами.
14 грудня 2017 року на інформаційному інтернет-порталі «Моя Київщина» з’явилася стаття «Як на Миронівщині зіштовхнули лобами фермерів у битві за 3 тисячі га». Вважаємо за доцільне опублікувати цей допис на шпальтах нашої газети, оскільки земельне питання, як Ви знаєте, наразі досить і досить актуальне і не лише в Миронівському районі, а по всій Україні. Довіряти написаному чи вважати це замовним матеріалом – вирішувати Вам, шановні читачі. Незаперечним і правдивим є тільки одне – війни за землю лише набиратимуть обертів. Тож будьте пильними!
14 липня 2015 року видання «Час Київщини» опублікувало матеріал Миколи ЗАКРЕВСЬКОГО з гучною назвою «Земельний корупційний нарив». Фабула наступна: фермери-старожили Миронівського району на зустрічі з тодішнім заступником голови Київської обласної адміністрації Олегом Корбаном почали бити себе в груди, вимагаючи справедливої кари кривдникам та доводячи свою правоту щодо користування земельними ділянками за «попередніми договорами оренди», укладеними з райдержадміністрацією, яку тоді очолювала Валентина Усик.
Дані персонажі атакували іншу групу фермерів Данилова, Мілевського, Припіяла та Головатюка, які оформили в Держземагентстві права оренди на спірні ділянки.
В якості «важкої артилерії» виступав  ректор  Білоцерківського  аграрного  університету і  депутат  облради  Анатолій  Даниленко. Виступав він в якості «постраждалого», бо відписав собі в оренду на 49 років близько сотні га ріллі в Карапишах і Олександрівці під 4% орендної плати на рік. Паплюжили «поважні» тодішнього чергового Голову Держкомзема Мальованого, звинувачуючи його у корупційних змовах, погрожуючи прокуратурою і судами…
Минуло два роки. Дійові особи відомі: Даниленко, Катрошенко, Джигир, Королевич, Гніденко…. Запеклі бої у судах за землю тривають. І ось несподіванка: суди всіх рівнів вже визнали недійсними або нікчемними «попередні договори оренди», які були укладені ними з Миронівською РДА, оскільки в райадміністрації не мали повноважень розпоряджатися землею. району продовжують спостерігати тривалу ворожнечу між фермерами за державну землю досі.
Згідно з законодавством, з 1 січня 2013 року землями сільсгосппризначення за межами населених пунктів розпоряджається Держземагенство. Та, нехтуючи законом, Валентина Усик напідписувала «попередні  договори» - у 2013 році вона видала  1 754,90 га, у 2014 році (до 15 травня  дня свого звільнення з посади Голови РДА) встигла «попередньо» роздати 1 479,80 га.
Варто зазначити, що згадані земельні ділянки не мали жодних атрибутів, необхідних для укладення договору оренди: ані кадастрових номерів, ані нормативно- грошової оцінки. Відсоток для розрахунку орендної плати в райадміністрації визначали абсолютно на власний розсуд (законодавчо він може бути від 3 до 12 % від нормативно-грошової оцінки землі).
Згідно з законодавством, з 1 січня 2013 року землями сільсгосппризначення за межами населених пунктів розпоряджається Держземагенство. Та, нехтуючи законом, Валентина Усик напідписувала «попередні  договори» - у 2013 році вона видала  1 754,90 га, у 2014 році (до 15 травня  дня свого звільнення з посади Голови РДА) встигла «попередньо» роздати 1 479,80 га. Варто зазначити, що згадані земельні ділянки не мали жодних атрибутів, необхідних для укладення договору оренди: ані кадастрових номерів, ані нормативно- грошової оцінки. Відсоток для розрахунку орендної плати в райадміністрації визначали абсолютно на власний розсуд (законодавчо він може бути від 3 до 12 % від нормативно-грошової оцінки землі).
За фактом перевищення службових повноважень Миронівським відділом поліції у 2016 році було відкрито кримінальне провадження. Його розслідування, до слова, з березня поточного року знаходиться на контролі в обласній прокуратурі.
15 травня 2014 року Усик В.С. була звільнена Указом Президента. Утім, пересічні мешканці Миронівського продовжують спостерігати тривалу ворожнечу між фермерами за державну землю досі.
 І тільки «поважні старожили» не зрозуміли, як їх по-циганськи ошукала пані Усик. Ба більше, їм, вочевидь, сподобалося: вони обрали її головою Миронівської районної ради, в якій за звичкою самі депутатствують в кожному складі під різними (провладними) прапорами. Тож, все таємне стає явним. Замість того, щоб порадити малоосвіченим в юридичній площині фермерам, як правильно стати землекористувачем на законних підставах, - як це врешті зробили Данилов, Мілевський, Припіяло та Головатюк - пані Усик їх просто підставила і зіштовхнула лобами. Аргументи «ошуканих» щодо наповнення сільських бюджетів також є нікчемними, адже законні орендарі сплачують визначену державою орендну плату у ті ж самі сільські бюджети.
Занепокоєним через цю ситуацію є наступник пані Усик Ігор Черногод. І йому є насправді за що хвилюватися. Адже якщо постраждалі від укладення з пані Усик «попередніх» договорів юридичні і фізичні особи почнуть масово позиватися до очолюваної тепер уже Черногодом Миронівської РДА, район повинен буде відшкодувати людям і підприємствам  не лише сплачені суми оренди за недійсними договорами, а й судові витрати. Йтиметься про серйозні суми. Тобто заплатить за ці витівки Усик кожен платник податків Миронівщині.
Чи унікальна така ситуація з «попередніми» договорами на Київщині? Ні. Зі слів чиновників Київської ОДА, схожа ситуація зі свавіллям районних чиновників часів Януковича і губернатора Анатолія Присяжнюка існує і у Ставищанському районі…

(Інтернет-портал «Моя Київщина», 14.12.2017)

Немає коментарів:

Дописати коментар